Friday, June 1, 2012

Pastikan Komputer Selamat Dari Virus!


Selalunya orang tidak perasan atau tidak tahu bahawa ada virus didalam komputer mereka. kebanyakannya orang sedia maklum, tetapi mereka tidak tahu menahu dari mana datangnya virus2 ini..ngehaha. Kita tidak dapat mengelakkan diri daripada beronline internet 24jam..jadi tibalah masa..."prevention is better than cures" betul atau tidak..haha...elak lagi bagus daripada nk format balik komputer tuu.

Kebanyakan virus yang terlekat pada komputer tuu sebab sistem komputer tuu xup-to-date, bermakna dia ambil kesempatan terhadap Antivirus software yg tidak diupdate, browser lama, browser plugins, atau application lama yg kamu bukak tu, dia ambil kesempatan terhadap process komputer, atau curi data cmputer. Cara nk selesaikannya masalah yg popular tu cuma updatelah antivirus tu, windows update..browser tu pastikan update.

Tengok sama apa yg kita download amatlah penting. Tp expert pon xtahu sgt file yg korang download tu ok ker x..tp nk elak dia mudah jugak, cuma pastikan sumber dia adalah yg boleh dipercayai. kalau korang xbrapa nk sure virus ker x..tengoklah user comments, feedback tentang apa yg nk didownload tu. satu lagi, kamu jgn la gatal nk download apa yg terpopups kat browser kamu tu..pangkah jer..jgn gatal tgn nk click n download, risiko virus amatlah tinggi.

Juga, adalah penting bagi kita memilih antivirus yg sesuai, walaupon kebyakan antivirus menawarkan penjagaan daripada virus attack, ia juga perlu berjalan operasinya didalam komputer secara tidak henti, ia myebabkan komputer kamu slowdown. Tp xpa, kamu menerima protection daripadanya. Contoh yg terbaik antivirus adalah Avast, dimana unlimited free use and update.

Semudahnya, praktikkan penggunaan internet yg boleh memastikan kita jauh dari infection dan memastikan data dan computer kamu selamat. Jika kamu tidak tahu bagaimana hendak remove virus..tnya saja encik kedai....tapi bagi aku la..lebih senang kita blajar sendiri...tuu..encik google ada. :D.. selamat beramal
Reactions:

0 Comment:

Post a Comment